Ayrıca herhangi bir mal ve hizmet verilmese dahi örneğin instagram, Twiter, Facebook vb. sosyal medya hesap isim hakları da yine marka tescil yoluyla koruma altına alınabilir. Dahası vergi mükellifi veya herhangi bir oda kaydı şartı da bulunmamaktadır.
Ancak ister bir mağaza ismi olsun, ister bir İnstegram hesap ismi olsun, isterse sanal bir mağaza ismi olsun veya herhangi bir müzik grubu ismi veya bir etkinlik ismi olsun şahıs veya birden çok şahıslar/şirketler marka tescil yoluyla koruma altına alınabilir.
Kırklareli Patent marka isimlendirme uzmanlarınca hazırlanan Yeni Marka İsmi Yaratmak başlık yazımızı, hem alan adı hem de marka ismini bulmanıza yardımcı olacak marka ismi oluşturma başlıklı yazımızı, şirket ve firma unvanları bulmaya yarayacak firma isimleri ve marka isimleri başlıklı yazılarımızı, isimlerinin marka hukuku bakımından haklarının incelendiği marka tescil nedir nasıl yapılır başlıklı yazımızı ve bu isimleri sorgulama ve araştırma yapabileceğiniz isim tescil sorgulama başlıklı yazılarımızı incelemenizi öneriyoruz.
Burada önemli olan tescil ve koruma talep edilen isimlerin koruma talep edilen mal ve hizmetler bakımından tescil ve koruma altına alınmaktadır.
Koruma talep edilen emtialar toplam 45 sınıfta tanımlanmış olup, 1-34 aralığındaki sınıflar mal grupları (fason veya üretim yapılacak ürünler) 35-45 aralığındaki sınıflarda ise hizmet grupları tanımlanmıştır.
Türkiye’ de tescile yetkili tek kurum Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) dir.
İSİM HAKKI| KIRKLARELİ PATENT
İsim hakkı, marka olarak kullanılacak isimlerin marka tescili yapılarak korunması anlamında kullanılmaktadır.
Kırklareli Patent olarak, isim hakkı işlemlerinde, hem ilgili marka isminin tescil kriterlerine sahip olup olmadığı hem de güçlü marka algısı yaratıp yaratmayacağı konularında konusunda uzman marka danışman ve marka vekillerince danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Kırklareli Patent olarak mutlaka, seçilen marka isminin hukuki haklarına sahip olmak için yapılacak marka tescil başvuru öncesi, önceden tescilli marka isimleriyle aynı veya benzerlerinin olup olmadığı, karışıklık ve iltibas tehlikesi yaratan marka isimlerinin olup olmadığının ve hatta çağrıştırma tehlikesinin olup olmadığını “ isim hakkı sorgulama” sayfamızdan incelemenizi öneriyoruz.
Şahıs isimleri ve/veya isim ve soyadı birlikte marka tescili yapılarak ilgili mal ve hizmet grupları için isim hakkı koruma altına alınabilir. İlgili isim veya isim ve soyadı ile oluşturulan bileşke marka kayıtlı mal ve hizmetlerde aynı ismi taşıyan şahıs/şahıslar tarafından da tescil edilmedikçe kullanılamaz.
Kırklareli Patent marka isimlendirme uzmanlarınca hazırlanan Yeni Marka İsmi Yaratmak başlık yazımızı, hem alan adı hem de marka ismini bulmanıza yardımcı olacak isim hakkı nasıl alınır başlıklı yazımızı, şirket ve firma unvanları bulmaya yarayacak firma isimleri ve marka isimleri başlıklı yazılarımızı, isimlerinin marka hukuku bakımından haklarının incelendiği şirket isimleri başlıklı yazımızı ve bu isimleri sorgulama ve araştırma yapabileceğiniz isim tescil sorgulama başlıklı yazılarımızı incelemenizi öneriyoruz.
Kırklareli Patent olarak iştiraki olduğumuz Etkin Patent ve 70 çözüm ortağımız ile birlikte yürüttüğümüz marka şehir projesi kapsamında yerel isimlerinin gelecekte çok önemli kazanımları olacağını, özellikle o yöre ile ünlenmiş veya ünlenme ihtimali olan isimlerin çok önemli marka değerleri olacağını öngördüğümüzden, ilgili yöre ile ünlenmiş mal ve hizmet grupları için isim haklarının tescil edilerek korunmaya alınmasını öneriyoruz.
Kırklareli Patent marka isim tescillerinin yanı sıra gelecek öngörüleri üzerine yaratıcı projelerle konumlandırılmış yeni marka isimlendirme çalışmaları da yapmaktadır. Konuya ilişkin Kırklareli Patent marka vekil ve danışmanlarından ücretsiz yardım alabilirsiniz.
İSİM PATENTİ ALMA| KIRKLARELİ PATENT
İsim patenti alma kavramı, mal ve hizmetlerde kullanılan marka niteliğindeki kelime, harf, şekil veya bunların kombinasyonundan oluşturulmuş isimlerinin veya web sayfaları, Instagram, Twitter, Facebook, Bloglar vb. sosyal medyada kullanılan isimlerin marka tescil yoluyla patentlenerek koruma altına alınması anlamında kullanılmaktadır.
Patent aslında bir buluşun belgesi olup, patent kavramı genellikle halkın bir kesimi tarafından tescil veya koruma kavramları yerine ikame edilmektedir.
Yani isim tescili , isim patenti vb. kavramların tümü kullanılan veya kullanılmaya düşünülen isimlerin tescil yoluyla korunması anlamındadır.
Her hangi bir ticaret ve vergi dairesi vb. herhangi bir kurum kaydı ve izni olmaksızın isimlerin tescilleri sadece TÜRKPATENT tarafından yapılmaktadır.
Kırklareli Patent’ in iştiraki olduğu Etkin Patent, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) kayıtlı vekil firma olup, müvekkillerine isim tescili konularında danışmanlık, başvuru ve tescil hizmetleri vermektedir.
Özellikle son yıllarda gelişen sosyal medya üzerinden bireysel tanıtım, pazarlama ve satış aksiyonları nedeniyle kullanılan isimler marka niteliğine kavuştuğundan tescil edilmesini mutlaka öneriyoruz. Tescilsiz bir ismin kullanılması veya bu ismin bir başkası adına kayıt/tescilli olması halinde ciddi hukuki sorunlar yaşanabilir.
Dolayısıyla, herhangi bir ticari faaliyetini olmasa bile bir başkası adına kayıt/tescili isimlerin alan adı ve sosyal medya hesap ismi olarak kullanılmamasını özellikle öneriyoruz.
Kısa ve Öz, akılda kalıcı, ayırt edici yeni marka isimleri, şirket isimleri ve firma isimleri için her zaman farklı ve yaratıcı çözümler üreten Kırklareli Patent ve iştiraki olduğu Etkin Patent’i tercih ediniz.
Konu hakkında uzmanlarımızla özellikle görüşmenizi öneriyoruz.
İSİM HAKKI ARAŞTIRMA| KIRKLARELİ PATENT
İsim hakkı araştırma iş ve işlemlerini farklı kurum ve kuruluşlarda yapılması gerekmektedir. Kullanılan veya kullanılmak istenen alan adı, sosyal medya hesapları, ve marka niteliğindeki isimlerin veya bunlarla kombin edilmiş logoların marka tescilinin olup olmadığını TÜRKPATENT veri tabanı üzerinde araştırma ve incelenmesi gerekmektedir.
Yine isimlerin bir Ticaret Unvanı olarak bir başkası adına kayıt ve tescilli olma ihtimali gözetilerek Sanayi ve Ticaret Odalarında da araştırılması yararlı olacaktır.
Yine kullanılacak isimlerin alan adlarının bir başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığının araştırılması gerekmektedir. Bu arada alan adlarının uzantıları ayrıt edici olarak kabul edilmemektedir. Yani örneğin bir ismin com uzantılı alan adının bir başkası tarafından tescilli veya tescilsiz marka niteliğinde kullanılması halinde bir takım hukuki çekişme ve sorunlar yaşanabilir.
Uzmanlarımız tarafından ayrıntılı bir şekilde hazırlanan isim hakkı sorgulama başlıklı yazımızın da özellikle incelemenizi öneriyoruz.
Özellikle belirtmek gerekir ki tüm isim hakkı sorgulama işlemlerinin bir uzman tarafından yapılması oldukça önem arz etmektedir. İsimlerin ayırt edici nitelikler, asli ve esaslı unsurların, tali unsurların tespitinin bir uzman tarafından yapılması gerekmektedir.
Ayrıca isimlerin yanı sıra kullanılan şekiller (logo dahil) bir başkası adına marka tescili veya tasarım tescili olması durumunda da yine bir takım hukuki sorunlar yaşanabilir. Dahası isimleri TÜRKPATENT veri tabanı üzerinde kolay bir şekilde araştırma ve inceleme yapmak mümkünken şekiller ve logoların bir başkası adına tescilli olup olmadığını saptamak çok da kolay olmamaktadır. Çünkü şekiller ve logolar marka tescili, tasarım tescili veya telif hakları kapsamında bir başkası adına kayıt/tescilli olabilir. Her birini ayrı ayrı araştırarak sonuca ulaşmak oldukça zordur.
Dolayısıyla tüm isim hakkı araştırma işlemlerin uzman bir vekil veya vekil firma tarafından yapılması gelecekte olası hukuki sorunları engelleyeceği gibi olası maddi ve manevi kayıplarda önlenmiş olacaktır.
İSİM HAKKI ALMA FİYATLARI | KIRKLARELİ PATENT
Şirket isimlerin ticaret odalarına kayıt işlemi yapılmadan önce, şirket isminin yanı iştigal konularında bir başkası adına aynı veya benzeri isimlerinin marka tescili olup olmadığı konusunda uzman bir patent vekil firmadan görüş alınmasını öneriyoruz.
Şirket kuruluşlarında ticaret unvanı olarak kullanılacak şirket isim tercihi aslında oldukça önemlidir. Yalnız Ticaret Odalarına şirket isimlerinin kayıt ve tescil, koşul ve kriterleriyle, şirket unvanında marka niteliğinde kullanılan kök sözcüğünün marka hukuku bakımından kriterler oldukça farklıdır.
Çoğunlukla uzun bir arayıştan sonra bulunan ve oldukça benimsenen şirket isimlerinin tescil kriterleri araştırılmadan ticaret odalarına kayıt edildiği, tek başına bu kaydın şirket isminin kullanma ve koruma hakkına sahip olduğu gibi yanlış bir kanaat vardır.
Oysa şirket isimlerini ticaret odaları kayıt yaptırırken şayet önceden ilk sözcük bir başkası tarafından kayıt ve tescil edilmişse ilave bir ek kullanılarak kayıt ve tescil yapılmasına izin verilmektedir. Ancak bu kayıt asli ve baskın unsur olan kök kelime aynı faaliyet alanlarında bir başkası adına tescilli ise ileride oldukça sorun yaşanabilir.
Kırklareli Patent ve iştiraki olduğumuz Etkin Patent olarak şehir ve şehirlerin değerleriyle örtüşen, yenilikçi projelerle oluşturulmuş yeni marka isimleri, güçlü marka algısı yaratan logo tasarım ve kurumsal kimlik tasarımları ve bunları düşük bir bütçeyle lansmanını yapabilecek yeni nesil web tasarımları arıyorsanız bize ulaşınız.
Örneğin önceden “Şirket isimleri Ticaret Limited Şirketi” unvanı yani şirket isminin tescilli olsa dahi “Güzel Şirket İsmi Ticaret Limited Şirketi” şeklinde kayıt ve tescil yapılabilmektedir. Burada sadece başlangıçtaki ilk iki veya üç sözcüğün niteliklerine bakılmaksızın farklılıkları tescil için yeterli olsa da marka hukuku bakımından iki şirket ismini yeteri derecede ayırt edicilik sağlamayabilir.
Şöyle ki; şayet “Şirket isimleri” ibareleri Danışmanlık hizmet gruplarında bir başkası adına tescilli ise “Güzel Şirket isimleri“ şeklinde kullanım marka tecavüzü niteliğindedir. Sözcükler farklı gibi görünse de anlamsal benzerlik olduğundan ticaret odasına kayıtlı olsa dahi marka niteliğinde kullanılması halinde marka tecavüzü olarak kabul edilmektedir.
Kısa ve Öz, akılda kalıcı, ayırt edici yeni marka isimleri, şirket isimleri ve firma isimleri için her zaman farklı ve yaratıcı çözümler üreten Kırklareli Patent ve iştiraki olduğu Etkin Patent’i tercih ediniz.
Yine örneğin önceki örnekte olduğu gibi “Şirket isimleri Tic. Ltd.Şti.” şeklinde şirket ismi kayıtlı ve tescil olsa bile, sonraki örneğin “Güzel Şirket Adı A.Ş.” şeklinde şirket ismi ticaret odalarına kayıt tescil koşullarını karşılayabilir ancak her iki şirket unvanındaki “Şirket isimleri” ve “Güzel Şirket Adı” ibareleri kavramsal olarak benzer olmaları, aynı faaliyet alanlarında kullanılması nedeniyle iltibas tehlikesi yaratacağından bütün olarak da her iki şirket isimlerinin benzer olduğu kabul edilmektedir.
Şayet her iki şirketin de marka tescili yoksa, olası çekişmeler haksız rekabet hükümleri çerçevesinde çözümlenirken ilk kayıt eden öncelikli ve üstün hak sahibi olduğundan sonraki şirket ismi yani ticaret unvanın terkine karar verilir. Ancak her iki ticaret unvanı da tescilli olması ve tescilden doğan hakkın kullanımı gibi görüldüğünden ceza ve tazminat şartları oluşmayacaktır.
Ancak aynı örnek üzerinden gidersek “Şirket isimleri” markası tescili ise, bir başkası “şirket adı”, “Güzel Şirket isimleri”, “vb. sözcükleri barındıran şirket isimleri Ticaret Unvanı olarak kayıt ve tescilli olsa bile marka niteliğinde kullanılmayacağı gibi marka tecavüzü niteliğindedir.
Dolayısıyla şirket isimleri seçerken Ticaret Odalarına kayıt ve tescil koşullarından ziyade marka tescil ve hukuki kriterlere uygunluğu mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi takdirde yıllar sonra olsa bile telafisi güç zararlarla karşılaşabilirsiniz.